Konijnen – Kattentrimsalon Fur Elise

Trimbehandeling konijnen

Normaal gesproken kunnen konijnen hun vacht prima zelf bijhouden. Maar door het fokken met konijnen zijn vachten gecreëerd die door een konijn zelf niet meer te onderhouden zijn en waar wij dus mee zullen moeten helpen om die te onderhouden.

Dat is zo bijvoorbeeld bij Angora konijnen met hun enorme vacht, maar ook bij konijnen met alleen heel veel haren op de kop, die missen daardoor een groot deel van hun zicht.
Omdat die lange vachten snel kunnen gaan klitten/ vervilten en zoals bij Angora’s veel te warm worden is het dus belangrijk om de vacht van je konijn goed bij te houden en evt in te korten.

Maar niet alleen de vachten zorgen ervoor dat de konijnen het zelf niet meer bij kunnen houden. Sommige konijnen hebben zo’n compacte bouw dat het gewoon niet meer mogelijk is om zichzelf goed te kunnen verzorgen.

Als een konijn zich door zijn bouw, door zijn vacht of door zijn gezondheid niet meer goed schoon kan houden kan er ook plakpoep ontstaan, waarbij aan de achterkant van het konijn allemaal poep en viezigheid ophoopt. Hierdoor ontstaat de kans op Myiasis, waarbij vliegen hun eitjes in de viezigheid leggen en maden zich ontwikkelen.
In dit geval is het belangrijk om aan de achterkant de vacht kort te houden om dit te voorkomen.

Vachtvriendelijk
Ik trim het konijn op een vachtvriendelijke manier, wat inhoudt dat ik alleen de klitten en het vilt die niet anders te verwijderen zijn zal scheren en de rest van de vacht op de juiste lengte knip om te voorkomen dat de vacht weer snel gaat klitten of te warm wordt.

Haargroeistoornissen kunnen ontstaan door het te kort knippen van de vacht van het konijn.

Als het konijn vervilt is en de vacht geschoren moet worden is dit niet altijd te voorkomen, maar dit zal ik waar mogelijk proberen te voorkomen. Hierdoor is het resultaat niet altijd een mooie egale vacht, maar daarmee voorkom je erger.

Om de huid niet te beschadigen gebruik ik geen borstels of kammen met scherpe punten en zal ik de vacht ook niet ontwollen of plukken.

Konijnvriendelijk
Tijdens de trimbeurt hou ik de stresssignalen van het konijn goed in de gaten en zal hier de trimbehandeling zo nodig op aan passen.

Woon ik niet bij jou in de buurt, kijk dan even op www.konijnentrimmers.nl voor een professionele konijnen trimmer bij jou in de buurt.

Meest recente berichten